Snurken voorkomen kan helpen bij prediabetes


style=”display:inline-block;width:336px;height:280px”
data-ad-client=”ca-pub-8649798097748382″
data-ad-slot=”5361680030″
google_ad_width = 300;
google_ad_height = 250;>


>

Patiënten die lijden aan prediabetes en slaapapneu, hebben een kans om glucoseniveaus te verbeteren door gebruik te maken van een CPAP machine.

Slaapapneu is een aandoening waarbij de luchtwegen geblokkeerd geraken tijdens het slapen wat luid snurken met zich mee brengt. De patiënt stopt zelfs met ademen voor intervallen die tot 10 seconden kunnen oplopen. Prediabetes is een aandoening waarbij mensen hoger dan normale glucoseniveaus laten opmeten in hun bloed. De glucuseniveaus zijn echter nog niet hoog genoeg om van echte diabetes te spreken.

Een nieuwe studie door de Canadese dokter Sushmita Pamidi aan de McGill universiteit in Montreal onderzocht of CPAP therapie een positief effect heeft op glucosewaarden in het bloed. CPAP of “continuous positive airway pressure” is een apparaat dat slaapapneu behandelt. De patiënt draagt een masker over de neus waardoor constant lucht wordt gepompt. Dit houdt de luchtwegen open wat snurken voorkomt. De patiënt stopt dus ook niet meer met ademen en wordt niet wakker snakkend naar lucht.

De resultaten zijn dat vergeleken met de controlegroep de patiënten die CPAP therapie kregen significante verbeteringen zagen in glucosewaarden zonder insulinesecretie te beïnvloeden wat suggereert dat er een verbetering is in insuline gevoeligheid. Lage insuline gevoeligheid wordt geassocieerd met de ontwikkeling van type 2 diabetes.

Zoals bij alle kleinschalige onderzoeken moet er nog meer research gebeuren om afdoende link tussen CPAP therapie en een verbetering in glucosewaarden te bewijzen.

Jan Nieuws

Geef commentaar