Mogelijke link tussen snurken en ziekte van Alzheimer


style=”display:inline-block;width:336px;height:280px”
data-ad-client=”ca-pub-8649798097748382″
data-ad-slot=”5361680030″
google_ad_width = 300;
google_ad_height = 250;>


>

Een nieuwe studie suggereert dat ademhalingsproblemen geassocieerd met slaapapneu en snurken een vroege indicator kunnen zijn voor de ziekte van Alzheimer.

Sleep Disordered Breathing (SDB), vrij vertaalt “slaap ziekelijke ademhaling, is een overkoepelende term voor een aantal aandoeningen die de ademhaling be├»nvloeden tijdens het slapen. Nieuwe onderzoeken suggereren dat er een link is tussen SDB en dementie. Slaapapneu is een van de meest voorkomende aandoeningen die onder de SDB paraplu valt. Hoe de 2 aandoeningen gelinkt zijn, is door onderzoekers nog niet geweten.

De amerikaan Dr Ricardo Osorio, van de New York University School of Medicine, leidde het onderzoek. oldman Volgens Osorio lijden 10 tot 20 percent van alle volwassenen van middelbare leeftijd aan SDB. Dit percentage gaat aanzienlijk de hoogte in bij personen over de 65 jaar. Waarom is nog niet volledig geweten maar een mogelijke factor is het beginstadium van de ziekte van Alzheimer.

Dr. Osorio bestudeerde een groep van 68 individuen met een gemiddelde leeftijd van 71 jaar. Geen van de deelnemers had symptomen van dementie. Ongeveer de helft had milde symptomen van SDB en een kwart had matige tot ernstige symptomen van SDB. De deelnemers werden getest op vroege biochemische tekenen van Alzheimer. Deze biochemische tekenen werden enkel gevonden bij magere participanten met SDB.

Dr Osorio heeft een volgende onderzoek geplant waar hij gaat onderzoeken of hersenschade, aangericht door de beginstadium van Alzheimer, SDB kan veroorzaken bij magere personen die er anders niet aan zouden lijden.

Jan Nieuws

Geef commentaar