style=”display:inline-block;width:336px;height:280px”
data-ad-client=”ca-pub-8649798097748382″
data-ad-slot=”5361680030″
google_ad_width = 300;
google_ad_height = 250;>
>
Dokters in het Verenigd Koninkrijk gebruiken een elektrische “kin streler” om chronisch snurken aan te pakken. Het apparaat zal kleine elektrische schokjes toedienen aan de spieren onder de kin wat de symptomen van obstructieve slaapapneu zou verhelpen.
Obstructieve slaapapneu is een aandoening waarbij de tong achteruit valt in de keel waardoor de luchtwegen geblokkeerd geraken en de patiënt stopt met ademen wat hevig snurken met zich mee brengt. Door de spieren die de tong en keel controleren te stimuleren zouden in theorie de luchtwegen open moeten blijven en het snurken stoppen. Bekijk dit artikel als je meer informatie over slaapapneu wil hebben.
De nieuwe behandeling die momenteel getest wordt in het Guy’s and St Thomas’ NHS Foundation Trust in Londen heet continuous transcutaneous electrical stimulation. Electrodes die kleine elektrische schokken kunnen toedienen worden langs beide kanten van de keel geplaatst, net onder de kaak. Door de schokken spannen de spieren zich op en openen ze de luchtwegen. Een kleinschalig onderzoek toont aan de het apparaat effectief werkt. Een onafhankelijk onderzoek in Japan heeft de resultaten bevestigd.
Een nieuwe versie van het apparaat is momenteel in ontwikkeling dat een microfoon gebruikt om waar te nemen wanneer de patiënt snurkt. Zo kunnen de elektrische schokken enkel toegediend worden wanneer ze nodig zijn. De schokken zijn echter niet pijnlijk voor de patiënt en hij wordt er ook niet wakker van.
Nieuwe testen zijn aan de gang.
Meer over het onderzoek lees je hier. (engels)