Studie bevestigt: Amandel operatie vermindert gedragsproblemen bij kinderen die snurken


style=”display:inline-block;width:336px;height:280px”
data-ad-client=”ca-pub-8649798097748382″
data-ad-slot=”5361680030″
google_ad_width = 300;
google_ad_height = 250;>


>

In de VS wordt jaarlijks de adenotonsillectomie bijna een half miljoen keer door dokters toegepast bij kinderen jonger dan 15 jaar omdat men gelooft dat dit slaapapneu oplost. Een adenotonsillectomie is een chirurgische ingreep waarbij de amandelen en adenoïden van het kind worden verwijderd. Slaapapneu is een aandoening waarbij de luchtwegen van de patiënt geblokkeerd geraken tijdens de slaap waardoor deze snakkend naar lucht wakker wordt. Hierdoor zijn de kinderen slaperig overdag, worden ze snel geïrriteerd en dit kan ook hyperactief gedrag veroorzaken.

Met de studie wou men testen of het verwijderen van de amandelen en adenoïden inderdaad effectief is in het behandelen van slaapapneu en de secundaire symptomen hierboven beschreven. De onderzoekers recruteerden 464 kinderen tussen de 5 en 9 jaar die lijden aan slaapapneu. Deze werden willekeurig verdeeld in een groep die de chirurgische ingreep onderging en een groep die enkel routine checkups kreeg met een slaapspecialist. Na zeven maanden werden de ouders en leerkrachten ondervraagd over de kinderen. Het resultaat was dat de gedragsproblemen meer verbeterd waren bij kinderen die de chirurgische ingreep ondergingen.
tonsillectomy

Echter toonden cognitieve testen die de aandachtigheid, probleemoplossend denken en onthouden evalueerden aan dat er geen significante verbetering was. Deze discrepantie in de resultaten is echter niet ongewoon. In meer formele testen in een gestructureerde omgeving kunnen de kinderen waarschijnlijk goed functioneren. De gedragsproblemen stellen zich vooral in het dagdagelijkse leven en hier is er wel degelijk een verbetering vastgesteld.

Door het verwijderen van de amandelen en adenoïden kan er meer lucht door de luchtwegen wat de slaap verbeterd, snurken verminderd en er wordt meer zuurstof naar de hersenen gevoerd. Slaapspecialisten hebben al lang gespeculeerd dat een tekort aan zuurstof in de hersenen kan leiden naar cognitieve tekorten en gedragsproblemen .

foto credit: sandy2670 / Foter.com / CC BY-NC

Jan Nieuws

Geef commentaar