Waarom worden snurkers niet wakker van hun eigen gesnurk?


style=”display:inline-block;width:336px;height:280px”
data-ad-client=”ca-pub-8649798097748382″
data-ad-slot=”5361680030″
google_ad_width = 300;
google_ad_height = 250;>


>

Veel mensen hebben last van snurken. Veel van die mensen snurken zelf echter niet, ze kunnen niet slapen door het luide gesnurk van hun partner. Waarom worden snurkers er zelf niet wakker van? Volgens dokter Ronald Chervin, directeur van het amerikaanse Sleep Disorders Center aan de universiteit van Michigan, heeft dit te maken met hoe de hersenen zintuiglijke informatie behandelt tijdens de slaap. We worden sneller wakker door bepaalde geluiden. Het geluid van onze naam zal ons sneller doen ontwaken dan willekeurige woorden. Het is ook makkelijker om door repetitieve geluiden zoals een draaiende fan of een tikkende klok te slapen dan door niet repetitieve geluiden. We worden ook minder snel wakker door geluiden die ons eigen lichaam maakt.

De assumptie dat de snurker er zelf niet van wakker wordt is soms ook onjuist. De snurker wordt misschien niet helemaal wakker maar micro arousals, vluchtige momenten tijdens de slaap waar de slaper wakker wordt maar niet bewust wordt, kunnen tot 25 maal per uur voorkomen. Meer onderzoek is nodig om exact te weten wat het effect van snurken op slaap is.

Als de snurker slaapapneu heeft, een aandoening waarbij de luchtwegen volledig geblokkeerd raken tijdens de slaap, dan wordt de snurker effectief wakker snakkend naar lucht. Dit is een ernstige aandoening die medische zorg vereist. Als het gesnurk van je partner voor intervallen van tot ongeveer 10 seconden stopt dan is het aan te raden een dokter te raadplegen.

Als het snurken echt niet ophoudt dan kan je natuurlijk altijd oordopjes tegen snurken aanschaffen.

Jan Informatie

Geef commentaar