Slaapapneu


style=”display:inline-block;width:336px;height:280px”
data-ad-client=”ca-pub-8649798097748382″
data-ad-slot=”5361680030″
google_ad_width = 300;
google_ad_height = 250;>


>

Slaapapneu wordt meestal geassocieerd met snurken. Het is echter belangrijk om te beseffen dat slaapapneu een ernstige aandoening is en potentieel dodelijk kan zijn, zeker als het niet gediagnosticeerd is of behandelt wordt. Daarboven heeft de ziekte op korte termijn een groot effect op je persoonlijk leven en relaties. De lange termijn effecten zijn echter nog ernstiger: hartziekte, hoge bloeddruk, beroerte en diabetes kunnen allemaal voortkomen uit slaapapneu als dit niet wordt behandelt. Als je de symptomen hieronder beschreven in jezelf herkent, ga dan zo spoedig mogelijk naar een dokter.

Slaapapneu is een aandoening die invloed heeft op de ademhaling tijdens de slaap. Als je lijdt aan slaapapneu dan zijn er periodes wanneer je lichaam niet meer ademt tijdens de slaap. Deze periodes kunnen van 10 tot zelfs 30 seconden duren en kunnen meer dan 100 maal per slaapcyclus voorkomen. Als je lichaam dan terug begint te ademen na zo’n periode dan is het alsof je een schok krijgt waarvan je wakker wordt of je uit de je diepe slaap wordt getrokken. Tijdens de diepe slaap recupereert je lichaam en geest. Als je dus aan slaapapneu lijdt dan krijg je niet genoeg diepe slaap en voel je je niet uitgerust de volgende dag.

De 3 types slaapapneu

Om de oorzaak van je slaapapneu te zoeken moet je de 3 verschillende soorten van slaapapneu kennen.

Obstructieve slaapapneu: Dit is het meest voorkomende type. Het zacht gehemelte acteraan in de keel ontspant als het lichaam slaapt en zorgt voor een blokkage van de luchtwegen. Hierdoor zal men luid gaan snurken.

Centrale slaapapneu: Dit is de meest zeldzame vorm van slaapapneu. Het stoppen met ademen wordt niet veroorzaakt door een blokkage van de luchtwegen maar door het centrale zenuwstelsel. De hersenen sturen niet de juiste signalen naar de spieren die betrekking hebben op de ademhaling en dit resulteert in korte periodes waarin men niet ademt. Personen die lijden aan centrale slaapapnue snurken zelden.

Complexe slaapapneu: Deze soort is een mengeling van obstructieve en centrale slaapapneu.

Als je denkt dat je mogelijk aan slaapapneu lijdt dan is het belangrijk om naar een dokter te gaan voor een diagnose.

Symptomen van slaapapneu

Naast snurken, het belangrijkste symptoom van slaapapneu, zijn er nog tal van andere symptomen die het gevolg zijn van slaapapnue. Als je meerdere malen per week snurkt dan kan dit een gevolg zijn van slaapapneu, zeker als je erg luid snurkt. Als je ‘s nachts al snakkend naar adem of met een luid snurkgeluid wakker wordt dan heb misschien slaapapneu.

Andere symptomen:

  • Concentratieproblemen
  • Kortademigheid net na het wakker worden
  • Depressie of zwaarmoedigheid
  • Periodes van slapeloosheid
  • Hoofdpijn bij het wakker worden
  • Droge mond na wakker worden
  • Veel moeten plassen tijdens de nacht

Mogelijke behandelingen


style=”display:inline-block;width:336px;height:280px”
data-ad-client=”ca-pub-8649798097748382″
data-ad-slot=”5361680030″
google_ad_width = 300;
google_ad_height = 250;>

Er zijn verschillende behandelingen die kunnen gebruikt worden tegen slaapapneu.

CPAP (continuous positive airflow pressure) therapie:
De meest voorkomende behandeling voor slaapapneu is het gebruik van CPAP therapie. Hierbij wordt een masker over de neus gedragen waardoor lucht wordt geblazen. Hierdoor ontstaat er geen blokkage in de luchtwegen en stopt men dus niet met ademen.

BPAP (bi-level positive airway pressure) therapie:
Dit toestel werkt op ongeveer dezelfde manier als CPAP maar is bedoelt voor mensen die een CPAP machine niet gewoon kunnen worden. De BPAP machine houdt de ademhaling van de patiënt in de gaten en geeft lucht wanneer de patiënt stopt met ademen.

ASV (adaptive servo-ventilation): Nog een toestel dat slaapapneu behandelt. Dit toestel controleert het ademhalingspatroon van de patiënt en gebruikt luchtdruk om te voorkomen dat de patiënt stopt met ademen.

Tandheelkundige apparaten: Als bovenstaande toestellen niet comfortabel zijn en je er niet door kan slapen dan kan je nog een van de vele tandheelkundige apparaten proberen. Deze apparaten houden je tong en/of kaak in een positie waardoor de luchtwegen vrij blijven, je dus niet begint te snurken en niet stopt met ademen.

Chirugische ingrepen: Er zijn verschillende operaties mogelijk die delen van je mond en/of keel wegnemen waardoor je beter kan ademen, minder snurkt en hopelijk minder slaapapneu episodes meemaakt.

Jan Informatie

Geef commentaar