style=”display:inline-block;width:336px;height:280px”
data-ad-client=”ca-pub-8649798097748382″
data-ad-slot=”5361680030″
google_ad_width = 300;
google_ad_height = 250;>
>
De eerste stap voor personen die van hun snurken af willen is proberen het snurken zelf te behandelen met huismiddeltjes en vrij verkrijgbare hulpmiddelen zoals een mondstuk, anti-snurk ring, neussprays, etc … Voor sommige mensen zal dit lukken maar als de oorzaak van het snurken slaapapneu is dan zullen deze middeltjes niet werken. Eem uvulopalatopharyngoplastie (of UPPP) is deel van het Stanford Protocol, een reeks procedures die proberen slaapapneu te behandelen. Lees verder als je wil weten wat UPPP juist inhoud.
Wat gebeurt er juist bij een UPPP procedure?
Als je snurken veroorzaakt wordt door slaapapneu dan is een uvulopalatopharyngoplastie een mogelijke behandeling. Tijdens de operatie verwijdert de chirurg weefsel van de binnenkant van de keel om zo de luchtwegen wijder te maken. De volgende weefsels kunnen geheel of gedeeltelijk verwijderd worden:
- De huig
- Het zacht gehemelte
- Deel van de keelholte
- Amandelen
- Weefsel van de keel
Complicaties en mogelijke risico’s
Door de operatie kan er littekenweefsel ontstaan rond de keel waardoor de luchtwegen nauwer worden dat ze voordien waren. De wonde zou ook geïnfecteerd kunnen raken en bloeden in de keel is na de operatie mogelijk. Zij die voordien geen slaapapneu hadden kunnen na deze operatie slaapapneu ontwikkelen. (Door mogelijke vernauwing van de keel)
style=”display:inline-block;width:336px;height:280px”
data-ad-client=”ca-pub-8649798097748382″
data-ad-slot=”5361680030″
google_ad_width = 300;
google_ad_height = 250;>
Kans op success
Studies hebben aangetoond dat de UPPP operatie in 46 tot 73% van alle gevallen een succes is. Dit enkel in gevallen waar de patiënt een gezonde levensstijl aanhoudt. Als men na de operatie terug begint te roken of aanzienlijk veel aankomt in gewicht, dan kan men terug beginnen snurken. De succesgraad van de operatie verhoogt aanzienlijk als deze deel uitmaakt van het zogenaamde Stanford protocol. Dit is een reeks van operaties en ingrepen die slaapapneu en het daarmee gepaard gaande snurken proberen te verhelpen.
Een chirurgische ingreep is niet voor iedereen en word enkel aangeraden bij patiënten die alle andere behandelingen al zonder resultaat hebben geprobeerd en een goede gezondheid hebben. Als men kampt met overgewicht of roker is, dan moet men eerst dit aanpakken voor men een chirurgische ingreep kan overwegen.