De voor- en nadelen van LAUP als behandeling tegen snurken


style=”display:inline-block;width:336px;height:280px”
data-ad-client=”ca-pub-8649798097748382″
data-ad-slot=”5361680030″
google_ad_width = 300;
google_ad_height = 250;>


>

Snurken is voor sommige mensen een ernstig probleem omdat het de slaap onderbreekt, stress veroorzaakt en gezondheidsrisico‘s met zich mee brengt. Er zijn verschillende gradaties van ernstigheid van zowel het geluidsniveau als de onderliggende reden van het snurken. In veel gevallen is het wenselijk om een permanente oplossing voor het probleem te vinden.

Eén van de mogelijke behandelingen voor snurken is laser-assisted uvulopalatoplastiek of simpelweg LAUP. Deze techniek is ontwikkeld door de Franse chirurg Dr. Yves-Victor Kamami, die in 1990 positieve resultaten publiceerde in de behandeling tegen snurken. Dit spoorde anderen aan om meer onderzoek te doen naar het gebruik van lasers als een manier om snurken te verminderen of zelfs te stoppen.

LAUP is een poliklinische ingreep waarbij onder lokale verdoving de huig geheel of gedeeltelijk wordt verwijderd. Het doel hiervan is om de luchtwegen vrij te maken. De prodecure wordt meestal gedaan met een CO2 laser. Meestal zijn er 3 tot 5 sessies van ongeveer 30 minuten nodig om het beoogde effect te bereiken. De patiënt kan meestal normaal functioneren net na de procedure. De neveneffecten zijn een erge keelpijn. Spreken is echter nog mogelijk.

Een wondermiddel tegen alle soorten snurken is LAUP echter niet. Er is geen garantie dat het snurken zal verminderen of wegnemen en de successgraad ligt rond de 85%. Sommige studies suggereren dat de LAUP procedure kan leiden tot slaapapneu of verslechtering van de bestaande slaapapneu doordat de hitte gegenereerd door de laser het gehemelte beschadigt.

Vooraleer LAUP te overwegen ga ja natuurlijk eerst langs een gespecialiseerde arts. Deze zal determineren welke behandeling, al dan niet chirurgisch, het best bij uw situatie past.

In onderstaande video zie een laser-assisted uvulopalatoplastiek:

Jan Behandelingen

Geef commentaar